Hoofdlampen, handig zonder handen

Dagen zijn kort, avonden zijn lang, en als je thuis komt van je werk moet je toch nog wat doen. Mest wegbrengen, check van het schrikdraad, even het water controleren. Of als je in de winter met de camper op pad bent, dan is er ook altijd nog wel iets te doen. En niet overal heb je (goed) licht. Dan is een goede hoofdlamp een uitkomst. Je telefoon kun je ook als zaklamp gebruiken, maar is om te werken niet bruikbaar. Je wilt je handen vrij.

We hebben ons licht opgestoken en hebben een eerste selectie gemaakt van hoofdlampen in een niet al te gekke prijsrange.

Bekeken hebben we:

  • Gobesty ZS-19-1 clip on, oplaadbaar (€ 15,00)
  • Cobiz LP014 oplaadbaar (€ 23,50)
  • Petzl Tikkina 250 (€ 18,50)
  • Petzl Actik 350 (€ 32,99)
  • COB XPE 2000 (€ 28,99)

Hieronder volgen de foto’s die we buiten gemaakt hebben, natuurlijk in het donker. In dezelfde volgorde als in het lijstje (van de COB XPE zijn de laatste 4 foto’s). Aldoor eerst een foto op een afstand van ongeveer 2 meter en vervolgens een foto met het beeld in de verte.

Voorzichtige conclusies:

  • Gobesty: leuk om even iets te doen, maar niet voor het echte werk, wel handig aan je pet te bevestigen en erg licht van gewicht. Ook handig: geleverd met een ingebouwde accu met lange levensduur, te laden met een usb-kabeltje.
  • Cobiz: veel licht, maar dan ook een volledige installatie op je hoofd, die wel goed in balans is. Geleverd met accu’s en te laden met een usb-kabeltje.
  • Petzl 250: wel goed lampje, maar misschien toch nog net niet. Wel al een stuk meer licht als de Gobesty. Wordt geleverd met batterijen. Accu’s moet je zelf regelen (nu de Petzl Core leverbaar, een Lithium accu oplaadbaar met een usb-snoer voor 27,50).
  • Petzl 350: Ook veel licht, lekker lichte constructie. Zitten batterijen bij, dus investeren in een paar accu’s (al dan niet van Petzl zelf), moet eigenlijk nog wel (nu de Petzl Core leverbaar, een Lithium accu oplaadbaar met een usb-snoer voor 27,50).
  • COB XPE 2000: Unieke lamp met een ledstrip voor veel, breed licht. En apart een spot voor gericht licht. Op te laden met een usb-c-kabeltje. Een leuke extra is het aan en uit doen van het licht met een handbeweging.

Aanvulling na de eerste ervaringen:
Gobesty is lekker licht en merk je niet in het dragen omdat deze aan je pet hangt. Cobiz is heel sterk, gewicht zit mooi verdeeld, maar toch wel zwaar bij langer gebruik. De Petzl’s zijn erg goed, de 350 is wel echt beter, uiteindelijk drukt het gewicht wel op je voorhoofd. De COB is tot nu toe het comfortabelst, alleen jammer dat de spot zich niet laat richten. En als je, zoals ik, met een varifocus bril werkt, dan heb je daar last van.
Ga je voor zekere kwaliteit dan kies je voor Petzl. Wil je comfort, dan wordt het de COB.
We gaan nog wat modellen testen, kijken wat dat ons nog gaat brengen.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.